Voor wie is de belevingstuin?

Een belevingstuin is een tuin waarbij het ontwerp en de indeling is aangepast op het dagelijks gebruik door bewoners.

De tuin wordt veel aangelegd bij geriatrische instellingen voor ouderen met dementie. Omdat ook behandelingen in de belevingstuin plaats kunnen vinden, is deze ook geschikt voor gehandicaptenzorg en GGZ. Bij dagbestedingscentra en dagopvang (zoals zorgboerderijen) is de tuin ook een bron van uitdaging en ontspanning voor jong en oud.

De beleeftuin is een bewezen middel om de kwaliteit van leven van bewoners te vergroten. In deze infographic zetten we alle voordelen op een rij.

Meer weten?

Brochure Beleeftuin

Wilt u alles nog een rustig nalezen of zich meer verdiepen in het thema? Download dan onze gratis brochure 'Verrijk uw dagbesteding met de beleeftuin'.

Een belevingstuin, iets voor u?

Wellicht heeft u er nooit over nagedacht om van uw buitenruimte een belevingstuin te maken. Dan is nu misschien het juiste moment om plannen te smeden.

U kunt een beleeftuin inrichten op basis van dagbestedingsthema’s zoals muziek, eten en drinken en cultuur. Maar ook het prikkelen van zintuigen of het stimuleren van ontmoetingen in de tuin kunnen leidend voor het ontwerp zijn. Wilt u vast inspiratie op doen? Bekijk dan dit voorstelontwerp!

Heeft u liever een persoonlijk advies? Wij staan graag voor u klaar.

Aan de slag met een belevingstuin?

Wilt u weten wat de kansen van de beleeftuin op uw locatie zijn? Graag komen we langs bij u op locatie om de mogelijkheden te bespreken.

Jacob Verheij Groenadviseur

Ons proces

1. Multi Disciplinair Overleg (MDO)

Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, is het belangrijk om met een groep verschillende mensen te bepalen welke wensen er binnen uw organisatie zijn.

2. Visie, plan van aanpak en ontwerp

Op basis van uw wensen presenteren wij ons plan, met daarin ook een ontwerp, offerte en financieringsadviezen.

3. Realisatie met oog voor de bewoner

Als we de tuin mogen realiseren, hebben we tijdens de uitvoering uiteraard oog voor de bewoners, als het gaat om werktijden, machines en gedrag.

4. Advies over optimaal gebruik van de tuin

Vanuit onze jarenlange ervaring weten dat een belevingstuin goed werkt. Wij adviseren u daarom graag op voorhand hoe u de tuin optimaal kunt

Gerealiseerde belevingstuinen

In de afgelopen jaren heeft Verheij Integrale groenzorg zich ontwikkeld tot specialist in het ontwerpen en aanleggen van beleeftuinen. De aanpak van Verheij - waarin de bewoner een grote rol speelt - kan rekenen op veel lof van opdrachtgevers. Bekijk hieronder een greep van onze recente projecten.