Schooltuintjes als biologieles

Al in de oudheid was natuuronderwijs aan kinderen belangrijk. De eerste schooltuinen werden in die tijd aangelegd. En nog steeds zijn schooltuinen een uitstekend middel om kinderen te interesseren voor de natuur. Het leert hen alles over de seizoenen, zaaien, oogsten, waar eten vandaan komt, geduld, het weer en nog veel meer. Hoe leuk is het om met de kinderen een gerecht te bereiden van hun eigen oogst! Zo groeit de waardering voor voedsel en de band met de natuur.

Voordelen van natuurlessen in de schooltuin

Een natuurlijke omgeving nodigt uit tot ontdekken. Welke diertjes leven er in de schooltuin? Welke planten kan je eten? In een groene schooltuin leren kinderen veel én komen ze tot rust. Dat is prettig, zeker wanneer de kinderen thuis niet zoveel groen om zich heen hebben.

Natuurlessen in de schooltuin maken de kinderen bewust van de omgeving en creëren betrokkenheid bij de natuur en het milieu. Praktische natuurlessen zijn onmisbaar.

Zes thema’s van natuurlijk buitenspelen

Een schooltuin is goed in te passen in een tuin die is opgebouwd volgens de principes van natuurlijk spelen. Een goede schooltuin wordt in onze visie ingericht aan de hand van zes thema’s, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten:

Brochure Natuurlijk Spelen

Meer weten over de principes van natuurlijk spelen en de randvoorwaarden voor een groene schooltuin?

Toekomstbestendige schooltuinen

De gevolgen van klimaatverandering merken we in Nederland steeds meer. Veel kinderen maken zich al vroeg zorgen om de toekomst van dieren en het klimaat. Hoe mooi is het als de kinderen op een laagdrempelige manier met de natuur in aanraking komen en gelijk aan de slag kunnen. Schooltuinen dragen ook direct bij aan biodiversiteit en waterberging. Daarnaast zorgt het groen voor natuurlijke verkoeling in de zomer. In meerdere opzichten is een schooltuin dus een toekomstgerichte investering.

Aan de slag met een schooltuin?

Wilt u meer informatie over een schooltuin of wilt vrijblijvende kennismaken?

Jacob Verheij Groenadviseur