Wat is een groen schoolplein?

Op een groen schoolplein zijn zeker niet alleen maar planten en houtsnippers te vinden. Er is ook ruimte voor een terras en speeltoestellen. Bij een groen schoolplein gaat het vooral om het werken met natuurlijke materialen zoals bomen en bloemen, zand en water, gras en groente en nog veel meer. Tegels hebben een plek, maar het grootste deel van het groene schoolplein zal niet betegeld zijn. Dat zorgt voor positiever gedrag én heeft een positieve invloed op het lokale klimaat.

Kosten van een natuurlijk schoolplein

Een omgeving met veel beplanting vraagt wat meer aandacht dan een geasfalteerd terrein. Dat hoeft niet gelijk een grote kostenpost te betekenen. Wij werken met duurzame en hoogwaardige materialen. Ook bij de beplanting kiezen we voor soorten die een stootje kunnen hebben. Op voorhand is het moeilijk te zeggen wat een groen schoolplein kost. Ieder schoolplein is anders. Daarom komen we graag op uw school kijken naar de wensen en mogelijkheden.

Op dit groenblauw schoolplein is een oplossing voor waterberging toegepast.
Op dit groenblauw schoolplein is een oplossing voor waterberging toegepast.
Ook de geveltuintjes zorgen voor een betere klimaatadaptatie.

Klimaatbestendig met een groen schoolplein

Verharde ondergrond neemt geen water op. Ook wordt het op tegels, asfalt of kunstgras erg warm in de zomer. Tot wel 5 graden warmer dan in een groene omgeving! Daarom is een natuurlijk schoolplein met veel groen ook een goede investering in duurzaamheid. Water zakt beter in de grond, kinderen en personeel hebben schaduw en u heeft een ‘groene airconditioning’ rond het gebouw. Zo bent u klaar voor de toekomst, waarin hevigere buien en hetere zomers vaker voor gaan komen.

Biodiversiteit: gastvrij voor de bij!

Met allerlei insecten en vogels in Nederland gaat het niet goed. Dat is een reden tot zorg, maar vooral een aansporing om te vergroenen. Meer (inheemse) planten, bloemen en bomen geven de lokale flora en fauna een boost. In een groene omgeving voelen kinderen zich niet alleen prettiger, het is voor hen ook een goed voorbeeld hoe we nu en in de toekomst met de buitenruimte omgaan. In overleg verzorgen we tijdens of na de aanleg van het schoolplein graag leuke gastlessen over biodiversiteit!

In gesprek over wensen en mogelijkheden?

Wilt u uw wensen delen of kennis maken met onze mogelijkheden? Of wilt u meteen een vrijblijvend offerte opvragen? Neem dan gerust contact op.

Jacob Verheij Groenadviseur

In 4 stappen naar een groen schoolplein

Verheij heeft veel ervaring met de aanleg van groene schoolpleinen. Met de volgende aanpak komen we ook bij uw school tot een mooi resultaat.

 1. Verkennend overleg
  Tijdens een inspirerende sessie nemen we de verwachtingen en wensen door. Wij zorgen graag voor aansprekende voorbeelden, zodat we met elkaar al wat mogelijkheden kunnen visualiseren. Tip: betrek in deze fase verschillende groepen, bijvoorbeeld de ouderraad of een vertegenwoordiging van leerlingen.
 2. Plan van aanpak
  Op basis van het verkennend overleg maken wij een plan van aanpak. We sluiten aan op uw pedagogische visie en geven inzicht in subsidiemogelijkheden. In het plan van aanpak vindt u ook een schetsontwerp en de offerte voor realisatie. Hierin hebben we speciale aandacht voor duurzaamheid, biodiversiteit en waterberging. Zo is uw buitenruimte straks klaar voor de toekomst!
 3. Realisatie
  Bij akkoord op ons plan van aanpak en de offerte starten wij in overleg met u met de aanleg van het groene plein. Wij maken hierbij zoveel mogelijk gebruik van elektrische machines. We stemmen werktijden af en werken respectvol, flexibel en proactief. Tijdens de renovatie is de veiligheid van kinderen en bezoekers gegarandeerd. In overleg kunnen kinderen een handje helpen of verzorgen we een gastles tijdens de aanleg.
 4. Oplevering, advies en nazorg
  Na de aanleg laten we u niet alleen: we verzorgen graag het onderhoud van het groen dat we hebben opgeleverd. Juist in langdurige samenwerking kunnen we u optimaal ontzorgen en haalt u het meeste uit uw tuin(en). Daarnaast geven we u advies over optimaal gebruik van het groene schoolplein.

Brochure Natuurlijk Spelen

Wilt u alle informatie over natuurlijk spelen nog eens teruglezen? In onze gratis brochure zetten we alles op een rijtje.