De voordelen van de belevingstuin

Een belevingstuin is een bewezen instrument om de kwaliteit van leven van gehandicapten te verhogen.

Als bewoners regelmatig in de tuin komen, levert dit dus meetbaar resultaat op:

  • Het ziekteproces vertraagt;
  • De motoriek verbetert;
  • Het valgevaar vermindert;
  • Het slaappatroon verbetert.

Het concept belevingstuin wordt ook al jarenlang ook met succes toegepast bij bewoners met bijv. Alzheimer, autisme en psychische problemen.

Klant aan het woord

Door de beleeftuin worden bewoners uitgedaagd om te bewegen en te beleven. Ze kunnen voelen, ruiken, proeven... wat wil je nog meer?

Gerda van Beijnum Eigenaar Zorgboerderij De Molenhoeve Lees het verhaal

Uitdaging voor elke bewoner

In een belevingstuin wordt elke gehandicapte bewoner uitgedaagd of geprikkeld. Daarom is het belangrijk om te weten wat een bewoner kan en wil en hoe de tuin daarin kan faciliteren.

Daarnaast moet de tuin ook goed passen bij de dagelijkse gang van zaken in uw zorginstelling of zorglocatie. Gaat u regelmatig naar buiten met de bewoners? Nee? Zou u dit wel doen als de tuin een belevingstuin was? Wat zou u dan met de bewoners willen doen? Denk vooraf goed na over deze belangrijke vragen.

Een belevingstuin sluit goed aan op de dagelijkse structuur van uw zorglocatie.

Dagbeleving in de belevingstuin

Er zijn heel veel mogelijkheid voor dagbeleving in de belevingstuin. Denk aan moestuinieren, eten, contact met dieren, ontmoetingen met bijvoorbeeld kinderen, kunst en cultuur en muziek. In de buitenruimte kunnen ook behandelingen plaatsvinden. De psycholoog of fysiotherapeut kan de sessies toch veel beter buiten doen dan tussen vier witte muren?