1. Denk na over gewenst gedrag op het nieuwe schoolplein

De ruimte bepaalt voor een groot deel het gedrag van kinderen. In een groene en afwisselende omgeving ontdekken ze nieuwe dingen, kunnen ze lekker ravotten en komen ze daarna weer tot rust. Voordat er aan concrete plannen wordt gewerkt is het goed om met elkaar te bepalen wat we het liefst zien op het plein.

Is het bijvoorbeeld belangrijk dat er verschillende groene hoekjes zijn zodat kinderen zich kunnen terugtrekken in de pauze? Of wil de school samen spelen stimuleren? Als het gewenste gedrag is vastgesteld, biedt dat uitgangspunten voor de rest van de keuzes die u maakt voor de schoolpleininrichting.

2. Creëer ruimte voor biodiversiteit

Het gaat niet goed met allerlei soorten dieren en insecten in Nederland. Een schoolplein biedt veel ruimte om hier iets aan te doen. Bomen en struiken bieden schuilplaatsen en voedsel voor vogels en insecten. Het gebruik van inheemse plantensoorten ondersteunt het lokale ecosysteem.

Op een schoolplein zoeken we altijd naar de juiste mix van bijdragen aan biodiversiteit en tegen een stootje kunnen.  Dat betekent onder andere dat we graag met verschillende plantensoorten werken. Kwetsbare soorten overleven niet lang op een intensief gebruikt schoolplein, daarom zijn stevige planten een betere keuze. Een bloementuin is fantastisch voor bijen, maar niet altijd handig als de ruimte beperkt is.

Kortom: we doen een doordacht voorstel waarin ruimte is voor biodiversiteit én de kinderen centraal blijven staan.

3. Maak groen leidend voor beter spel

Kinderen krijgen op een schooldag veel voor de kiezen. Lesstof, nieuwe indrukken, sociale interactie. Dan is het lekker als ze even kunnen uitrazen en opladen. Wat voor volwassenen geldt is ook goed voor kinderen: van buiten zijn in het groen knap je op. Bovendien blijkt uit diverse onderzoeken dat een groene buitenruimte leidt tot creatiever spel, kalmerend werkt en socialer gedrag bevordert. Alle reden om groen leidend te maken op het nieuwe schoolplein!

Op dit groenblauw schoolplein is een oplossing voor waterberging toegepast.
Op dit groenblauw schoolplein is een oplossing voor waterberging toegepast.
Ook de geveltuintjes zorgen voor een betere klimaatadaptatie.

4. Zorg voor een toekomstgericht klimaatbestendig schoolplein

Het klimaat verandert, ook in Nederland. Hevigere buien, langere droge periodes en hetere zomers staan ons te wachten. Dat heeft ook effect op uw school. Op een tegelplein is het snel warm, maar een groene omgeving koelt de omgeving en biedt schaduw. Ook buffert een groen schoolplein regenwater, waardoor minder wateroverlast ontstaat. U geeft de volgende generatie een goed voorbeeld van de buitenruimte anno nu: berekend op de toekomst.

5. Maak een helder plan

Bij een nieuw schoolplein komen niet alleen dromen en wensen kijken. Ook financieel moet het plaatje kloppen. Denk bij de aanleg niet alleen aan de eenmalige werkzaamheden, maar ook aan de terugkerende onderdelen. Zandbakzand moeten we bijvoorbeeld regelmatig verversen, net als houtsnippers en andere materialen. Wanneer Verheij uw schoolpleininrichting verzorgt, heeft u vanaf het begin helderheid over de verschillende keuzes en de implicaties voor de langere termijn. We adviseren u graag!

Brochure Natuurlijk Spelen

Alle voordelen van een groen schoolplein zien? Download onze brochure.