Klimaatverandering vraagt om vergroening

Hetere zomers, intensere buien en langere periodes van droogte: de nabije toekomst van ons klimaat ziet er niet goed uit. Wateroverlast door extreme neerslag komt steeds vaker in Nederland voor. Ook met biodiversiteit is het niet rooskleurig gesteld. Reden om te somberen? Wat ons betreft vooral een reden om te vergroenen 

Lagere temperatuur en hoger welzijn

Van groen schoolplein tot gastvrije bedrijfstuin en van geveltuintjes tot groene daken: iedereen kan een steentje – of beter: een plantje – bijdragen aan vergroening. Een groene omgeving heeft direct invloed op de lokale temperatuur. Doordat planten water verdampen, koelen ze de lucht. Zo maakt u gebruik van ‘groene airconditioning’. Ook het welbevinden van medewerkers, bezoekers en omwonenden stijgt meetbaar wanneer u de omgeving vergroent 

Bepaald type beplanting trekt bijen en vlinders aan.
Bepaald type beplanting trekt bijen en vlinders aan.
Een groen dak op een fietsenstalling.
Een groen dak op een fietsenstalling.

Waterberging bij clusterbuien

Steeds vaker zien we dat grote buien langdurig op één plaats leegregenen. Deze wolkbreuken zorgen voor wateroverlast. Het riool kan de hoeveelheid water niet aan, met alle gevolgen van dien. Met name op verharde ondergrond loopt het water direct het riool in en heeft het geen kans om in de bodem te zakken.  

Deze oorzaak van wateroverlast is voor een groot deel te voorkomen door vergroening. Groenstroken nemen water op. Planten en bomen zorgen voor een goede bodemstructuur waarin het water goed weg kan zakken. Daarnaast zijn er ook allerlei innovatieve oplossingen om te veel gevallen regenwater op te vangen. Dit water kan in hete periodes de planten en bomen juist weer van water voorzien.  

"Voorkom wateroverlast door groenstroken en infiltratie-oplossingen"

Vergroenen geeft de natuur een boost

Tijdens hete zomers is groen een verademing. De temperatuur ter plaatse daalt, het welbevinden stijgt. Ook vogels en insecten zijn gebaat bij groene ruimte om bijvoorbeeld nectar te zoeken of te schuilen. Zo helpen we niet alleen onszelf met vergroening, maar ook de flora en fauna. Als iedereen een stukje vergroent, vergroten we de leefgebieden van vlinders, vogels en insecten 

Stap voor stap vergroenen

Vergroenen doen we meestal in fases. Zo kijken we in verschillende stappen wat de groene mogelijkheden zijn. Wilt u een nieuwe buitenruimte aanleggen, zoals een schoolplein? We verrassen u graag met innovatieve en werkbare groene opties. Of reiken uw ambities verder? Wat dacht u van een groen dak? Hergebruik van regenwater? Waterdoorlatende parkeerplaatsen? Verheij is van alle markten thuis en integreert de vergroening in het onderhoud en beheer van uw buitenruimte. 

Een quick-scan van uw terrein(en)

Wilt u weten welke maatregelen voor de vergroening getroffen kunnen worden op uw terrein? Vraag een quick-scan ‘vergroening’ aan. In deze praktische meting brengen we uw buitenruimte in kaart en geven we advies. Laat uw gegevens achter, en we maken snel een afspraak.

Jacob Verheij Groenadviseur

Steen eruit, plant erin

Veel gemeentes werken samen met stichting Steenbreek. Wij zijn al jaren partner van deze stichtingWe stimuleren en ondersteunen gemeentes bij de uitvoering van de goede voornemens voor vergroening. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van geveltuintjes en het organiseren van bewonersparticipatie . Diverse gemeentes hebben subsidieregelingen voor vergroening. Bekijk hiervoor de website van uw eigen gemeente of neem contact met ons op. Wij weten de weg!