Ontmoeting en verbinding in Haagse buitenruimte

Vol trots vertellen bewoners, gezellig gezeten in de buitenruimte aan de Mieogvaart in Den Haag, hoe blij ze met hun ‘nieuwe tuin’ zijn. In het voorjaar van 2018 renoveerde Verheij Integrale groenzorg deze buitenruimte in de Hofstad, evenals die aan de Damloperhof. Maatwerk in ontwerp en uitvoering. En extra speciaal omdat bewoners initiatiefnemer waren en nu ook het onderhoud uitvoeren.

“Bewoners klopten aan bij de gemeente met de vraag of we mee wilden denken in het realiseren van een nieuwe buitenruimte”, vertelt Johan Molenkamp, stadsdeel medewerker Beheer bij Leidschenveen-Ypenburg. “De bestaande buitenruimte was saai en oud geworden, we zochten naar een andere inrichting die beter aan zou sluiten bij het gebruik. Het doel was om verbinding te scheppen tussen de twee tegenoverstaande bebouwingen. De buitenruimte moest ook structuur aanbrengen en ontmoeting faciliteren. Bijvoorbeeld bij een buurt-BBQ”.

Ideeën bewoners

Alle ideeën van bewoners en gemeente werden bij hen losgepeuterd in een bewonersavond door landschapsontwerper Marjan Ketner, die door de gemeente was benaderd om mee te werken aan het project. Op basis van de ideeën van bewoners presenteerde zij twee ontwerpen, waaruit één ontwerp gekozen is. “Het is goed niet alleen ideeën op te halen bij bewoners, maar ook te laten zien dat je daar op verschillende manieren vorm aan kan geven. Het is van groot belang dat bewoners zich herkennen en verbonden voelen met het ontwerp.”

Unieke oplossingen

Niet alleen het proces richting het aanleggen van de tuinen is bijzonder. Ook de ontwerpen die Marjan Ketner met haar bureau Ketner Olsen presenteerde, laten unieke oplossingen zien die te buitenruimte gebruiksvriendelijker maken. “Bij de Damloperhof eindigt een houten speelvlonder in het terras, waar de bewoners eigen stoelen en bankjes neerzetten om bijvoorbeeld samen koffie te drinken. Bij de tuin aan de Mieogvaart zorgen doorsteekjes aan beide zijden om de woningen heen voor de gewenste verbinding tussen tuinen. Banken van composiet die qua maatvoering precies aansluiten bij de paden, onderhoudsvriendelijk zijn en zorgen voor ontmoetingsplekken voor de bewoners, maken het ontwerp helemaal af.”

'Nog net geen kermistuin'

Nadat het ontwerp was goedgekeurd door bewoners is er een aanbesteding geweest, waarbij Verheij als winnaar uit de bus kwam. Ketner werkte al eerder samen met Verheij in de gemeente Zwijndrecht. “Wij waren heel positief over de samenwerking tijdens de voorbereiding en uitvoeringsfase en ook het resultaat. Vandaar dat wij graag opnieuw een project met Verheij wilden doen.” Molenkamp vindt dat de samenwerking tussen de verschillende partijen in Den Haag uitstekend is verlopen. “Verheij was flexibel, communicatief vaardig, meedenkend en proactief. De ploeg die de werkzaamheden heeft gerealiseerd kwam netjes de afspraken na en had leuke contacten met de bewoners.” Ondanks de vele ideeën en verhalen van de bewoners wisten de mannen van Verheij precies wat ze uiteindelijk wel en niet uit mochten voeren. “Anders was het zeker een kermistuin geworden”, lacht Molenkamp.

Convenant

Tussen de gemeente en de zorginstelling die grenst aan de Mieogvaart is er een convenant getekend. De gemeente regelt gereedschap, de bewoners doen het onderhoud van de buitenruimte. “Er is veel draagvlak tussen de verschillende partijen bij dit traject. Uit de buurt komen ook veel positieve berichten, het traject heeft zich als een lopend vuurtje verspreid!”

Dit verhaal is ook te lezen in onze GroenZorg 7.

Geplaatst op 8 november 2018

Naar volledig nieuwsoverzicht